Francouzská kuchyně je ve světě pojem, podobně jako italská kuchyně, mexická nebo arabská. V roce 2010 byla dokonce oficiálně označena organizací UNESCO za nedotknutelné kulturní dědictví. Francouzi gastronomii rozumí a lze říci, že v této oblasti byli vždy o krůček napřed. Každý, kdo ve Francii byl, by jistě vyzdvihl a doporučil nějakou delikatesu. Francie ovšem není homogenní celek a každý region se vyznačuje lokálními specialitami, kterým nelze odolat. Francouzi jsou známí tím, že jedí méně, častěji a více chodů. K snídani ve Francii zakousnete sladký croissant, nadýchanou briošku nebo kousek křupavé bagety s džemem nebo sýrem. Na oběd se doporučuje vyhradit si minimálně hodinu času a skutečně si ho užít. Zapomeňte na velké porce, je čas se ponořit do poznávání nových chutí v podobě různých salátů, předkrmů, hlavních chodů, sýrů a případně dezertů. Správná večeře podávaná okolo osmé hodiny by měla mít podobný charakter jako oběd.
Lahodným polévkám neodoláte
Oblast Provence na jihu Francie přinesla světu mnoho kulinářských delikates. Okolo přístavu Marseille vznikla tradiční rybí polévka Bouillabaise (bujabéza), a původně pokrm chudých rybářů se stal uznávanou pochoutkou z čerstvých ryb, mořských plodů, bílého vína a olovového oleje. Z pokrmů nemajetných vrstev vyšla také vynikající francouzská cibulačka, kterou si rozhodně nenechte ujít. V současné době je jejím základem zkaramelizovaná cibule, hovězí vývar a trochu vína čí koňaku. Se sýrem a opečenou bagetou pak nemá chybu. S francouzskými lázněmi Vichy je spojována další vynikající krémová polévka Vichyssoise z brambor, pórku, vývaru a smetany, oblíbená pro svoji jednodušší přípravu.
Francouzské speciality
Velkou zvláštností, kterou si zřejmě s Francií spojíte, jsou žabí stehýnka. Na tento pokrm se chová speciální druh žab, nicméně není to nijak klasické jídlo, které by se běžně podávalo v restauracích a jedná se spíše o pochoutku. Mnohem rozšířenější jsou šneci (Escargot). Můžete je ochutnat většinou jako předkrm. Šneci se vaří mimo ulitu, do které jsou pak vráceni a ochuceni česnekovým máslem, tymiánem a dalším kořením. Pro vyjedení z ulity poslouží drobná vidlička. Oblíbeným předkrmem bývají také ústřice, které musí být stoprocentně čerstvé. Konzumují se přímo z ulity po zalití citronem. Opravdoví znalci zkusí ve Francii také paštiku z husích jater. Vegetariány naopak potěší zeleninový pokrm proslavený animovaným filmem. Ratatouille se skládá pouze ze sezónní zeleniny (rajčata, lilek, okurka, cibule, paprika) ochucené bylinkami, solí a pepřem.
Zaměřeno na maso
Pokrm oblíbený po celé Francii – Kohout na víně (Coq au vin) by vás neměl minout. Drůbeží maso, většinou kuřecí, se připravuje s houbami, slaninou, cibulí a podle regionu s lokálním vínem nebo brandy. V Gaskoňsku se zase zaměřili na kachnu a vyšel odsud světově známý pokrm pomalu pečená Konfitovaná kachna (Confit de Canard). Ještě o něco slavnější recept pochází z Burgundska a představil do světa gastronomie Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourgiugnon). Příprava je poněkud komplikovaná, ale výsledek rozhodně stojí za to. Maso se dlouho dusí spolu se zeleninou v červeném víně a hovězím vývaru a nakonec se dochutí česnekem. Hovězí maso je základem i dalšího pokrmu Pot-au-feu, kdy se maso dusí se zeleninou a poté se podává s dijonskou hořčicí.
Vína a sýry
Neochutnat ve Francii místní víno a sýr je jako neochutnat v Itálii pizzu nebo odjet z Indie bez jediného loku čaje. Ideální klimatické i geomorfologické podmínky daly vzniknout jedné z nejvýznamnějších vinařských oblastí světa. Každý region dal vzniknout trochu jiné odrůdě. Z Bordeaux pochází Merlot, Cabernet Sauvignon a Sauvignon blanc, z Burgundska Chardonnay a Pinot Noir a například v údolí řeky Rhôny se zrodil Syrah. Nesmíme zapomenout na úrodný kraj Champagne a šumivé víno. K dobrému vínu patří dobrý sýr. V posledním zmiňovaném regionu je nejtypičtějším sýrem Langres z kravského mléka, který se výborně hodí ke křupavým bagetkám. Horský sýr Comte patří také mezi jeden z nejoblíbenějších. Jedná se o tvrdší sýr se slabým bylinkovým nádechem. Severu Francie, zejména v Normandii, vládne krémový Camembert, vynikající k bílému vínu. Výrazný plísňový sýr z ovčího mléka, který si můžete nastrouhat do salátu, se nazývá Roquefort. Ve Francii se vyrábí také neodolatelné kozí sýry Chèvre.
Sladká tečka na konec
Téměř nebeskou pochoutku představuje Crème brûlée z vaječných žloutků, smetany, cukru a vanilky s neodolatelnou karamelovou krustou na povrchu. Pokud máte raději čokoládu, vyzkoušejte nadýchané soufflé au chocolat s tekutou čokoládou uvnitř. Zákusek, který vznikl omylem, se nazývá Tarte Tatin neboli obrácený koláč, který se v troubě peče těstem nahoru. Ovoce, kterým se koláč zdobí, nejprve krásně zkaramelizuje a tím vytvoří tak typickou chuť pro tento zákusek. Stejně dobře si pochutnáte na Profiterole neboli koulích z máslového odpalovaného těsta s čokoládovou polevou. V některých cukrárnách narazíte také na variantu plněnou krémem či zmrzlinou. Celosvětovým trendem se staly barevné mandlové makronky, nenechte si je ujít v zemi jejich původu.
Veškeré gastronomické speciality ze všech regionů se prolínají v hlavním městě Francie. V Paříži se vám jistě podaří ochutnat jakýkoliv pokrm z kterékoliv části Francie a záleží pouze na šikovnosti kuchaře, zda vás zanese do Bretaně, Normandie, do Provence či na Azurové pobřeží. Široký výběr, kvalitní potraviny a lahodná chuť je přesně ta kombinace, která vás naučí savoir vivre neboli umění žít a užívat si života.